Κύπρος - 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Κύπρος

ΔΡΑΣΕΙΣ > Σχ. Έτος 2018 - 2019

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΡΙΖΑΡΙΟΥ)                                                     ERASMUS+
«Heirs of Culture, Founders of the Future - Κληρονόμοι του πολιτισμού, ιδρυτές του μέλλοντος».
 Συνεχίζοντας τη συνεργασία το σχολείο μας, με την ομάδα νέων «Ιχνηλάτες του Φωτός-Ihnilates tou Fotos» δήλωσαν παρόντες και σε ακόμη ένα Erasmus+ KA105 που είχε θέμα τον πολιτισμό και τα στοιχεία του που ενώνουν τους λαούς. Ομάδες νέων από οκτώ χώρες συμμετείχαν στο πρόγραμμα που έγινε στο Παραλίμνι της Κύπρου με οργανωτή οργανισμό το NECI Cyprus. Εκτός των διοργανωτών Κυπρίων υπήρχαν οργανισμοί  από : Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία.  Έξι άτομα από κάθε χώρα συνέθεσαν  με το παζλ της παρουσίας  τους, τα πολιτισμικά στοιχεία των χωρών τους.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες στοιχεία όπως: Συνταγές, τάσεις καθημερινής ζωής, μουσική, Πολιτισμός, παρουσίαση ιδιαίτερων φαινομένων οικιστικού-πολιτισμικού  ενδιαφέροντος, γεωλογικά στοιχεία, παρουσίαση της πορείας στο χρόνο των πρωτευουσών των χωρών. Μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν με συνεργατικό-ομαδικό τρόπο, επιχειρήθηκε να δεθούν τα κοινά στοιχεία που αφορούν τους λαούς και τους πολιτισμούς τους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, γιατί φάνηκε πως οι πολιτισμοί έχουν κοινά στοιχεία ο ένας με τον άλλο. Αυτό διαπιστώθηκε πως συνέβη λόγω των πολλών μετακινήσεων των λαών στα παλιότερα χρόνια. Παρότι υπάρχουν διαφορές, αυτές είναι ελάχιστες… Τελικά τους λαούς της Ευρώπης είναι πιότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Και οι νέοι το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία συναναστροφής, ειδικά μέσα από τα προγράμματα Erasmus+.
Τις ημέρες της παραμονής μας στην Κύπρο έγιναν αρκετές επισκέψεις σε πολιτισμικούς χώρους και μουσεία όπως, στο «Μουσείο Θάλασσας»(εκεί βρίσκεται το περίφημο πλοίο της Κερύνειας) και το πάρκο των γλυπτών στην Αγία Νάπα.  Είδαμε τον περίφημο «Νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας», μνημείο προστατευμένο από την UNESCO.  Στο δημοτικό σχολείο μαθαίνουμε γι αυτόν. Κοντά στη Λεμεσό είδαμε την «ακτή του κυβερνήτη» με τα υπέροχα ασβεστολιθικά πετρώματα της Ευρωασιατικής πλάκας που δίνει στην Κύπρο τον Ευρωπαϊκό γεωφυσικό της χαρακτήρα. Στο δασάκι της Άχνας (ένα χωριό σύμβολο των Κυπρίων προσφύγων) συναντήσαμε  τον Αλέξανδρο, νέο άνθρωπο που ασχολείται με την πανάρχαια τέχνη  της αγγειοδημιουργίας. Μας έδειξε τον τρόπο κατασκευής αγγείων που είναι απαράλλακτος  από την αρχαιότητα.  Μετά τη Λεμεσό ανεβήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του «Κουρίου», που ανάγει την παρουσία του  από τα ελληνιστικά χρόνια με θέατρο, ρωμαϊκή αγορά, παλαιοχριστιανική Βασιλική, αρχοντικά σπίτια, μια θέα που φτάνει μέχρι το Ακρωτήρι και μας αφήνει να θαυμάζουμε τον τρόπο σκέψης και ζωής των παλιότερων.  Αφήνω τελευταία την Λευκωσία και την επίσκεψη πρώτα  στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με συλλογή έργων Κυπρίων  κι όχι μόνο καλλιτεχνών, όπως του Ελ Γκρέκο, μα εστιάζω πιότερο στην επίσκεψη στο «σπίτι της συνεργασίας-dayanisma evi-home for cooperation», ένα ξεχωριστό κοινωνικό - πολιτισμικό κέντρο,  στην καρδιά της Λευκωσίας. Αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα δικοινοτικής συνεργασίας, όπου οι πολίτες ενώνουν δυνάμεις για την προώθηση της ειρήνης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Διαθέτει τους πόρους του προς ενθάρρυνση της συνεργασίας, στα πλαίσια μιας καθημερινότητας χωρίς διαχωρισμούς.
Το Σπίτι της Συνεργασίας ενώνει ανθρώπους, κοινότητες, δρόμους και οράματα. Προσφέρει χώρους εργασίας και ευκαιρίες  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων. Σήμερα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς, εντός της ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχής, απέναντι από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας. Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να συναντηθούν και να γνωριστούν.
Μέσα από μια πολυεπίπεδη δράση και πλούτο προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, συνεισφέρει στην ενίσχυση της επαφής μεταξύ ατόμων με διαφορετικό εθνικό/ πολιτισμικό/ γλωσσικό υπόβαθρο, καθώς και στην καλλιέργεια του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κατανόησης, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σχολεία κι από τις δύο κοινότητες συμμετέχουν σε δράσεις και προγράμματα. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερο.
Με την επιστροφή μας οι ιχνηλάτες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δράσης και ενημέρωσαν  τους μαθητές του  Σχολείου μας. Μια παρουσίαση που καθήλωσε τα παιδιά μας.
Μέσα από αυτό το project, οι νέοι των οκτώ χωρών δημιούργησαν συνθήκες πολιτισμικής κατανόησης, συμπεριφοράς, ανοχής και συνεργασίας. Αυτό το κέρδος το μοιράζονται με την τοπική τους κοινωνία Κι είναι ένα λιθαράκι στα θεμέλια της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών.
Μια ακόμη μοναδική εμπειρία προστέθηκε στο δισάκι των Ιχνηλατών του Φωτός και του σχολείου μας.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού